Historia ja nykyaika

Valkeassa tiilirakennuksessa Malmin juna-aseman tuntumassa toimi 1910-luvulla Malm Maskinfabrik, sitten Hankkija ja Maanviljelyskonetehdas. Maanviljelylaitteet kulkivat talon kulmalta kiskoilta pääradalle ja koko maahan. Siinä tarkoituksessa talo palveli vuoteen 1967 asti.
Tehdasrakennuksessa on nyt asuntoja, mutta paja sen vieressä on ennallaan. Toistakymmentä vuotta pajaa ovat isännöineet Erkki Lahtinen, 67, ja hänen poikansa Mihail, 38. Seinässä teksti Tuliterä Oy kuvaa toimialaa: laadukkaita työkaluja rakennusyrityksille ja vuokraamoille, piikkaus-, elementtiasennus- ja purkutyökaluja, petkeleitä ja naulanrepijöitä.
Mihail, kavereiden kesken Mikko, työntää rautakangen ahjoon, ja kohta kangen pää on sopivan pehmeä taottavaksi. Mies siirtyy vasarakoneelle, jossa kanki saa uuden muodon. Kun pää on karkaistu, siinä on vääntöä kestävä elementtiasennuskanki.
Erkki Lahtisen työpiste on vastapäätä poikaa, joka lukion jälkeen näki parhaaksi jatkaa isoisän ja isän ammattissa. Isoisä Toivo työskenteli seppänä muun muassa Eläintarhassa. Lahtisen Paja -nimisessä yrityksessä. Hänen työkaluviilariksi ja teknikoksi valmistunut Erkki-poikansa toimi autokorjaamolla työnjohtajana, rakensi ja korjasi ralliautoja sekä avusti iltaisin isää pajalla. Myöhemmin hän perusti yrityksen, joka nyt on Mikko-pojan nimissa.